Verbeter de akoestiek in je woonkamer: tips tegen galm

Gepubliceerd op 8 december 2021 om 11:31

Ervaar je dat je nauwelijks meer gezellig kunt samenzitten in de woonkamer, omdat je elkaar niet kunt verstaan? Of is het zo galmend dat je liever niet in de woonkamer bent? Dit zijn veelvoorkomende problemen die veel mensen ondervinden. Het probleem ligt vaak in de aanwezigheid van te veel harde materialen die geluidstrillingen niet absorberen. Geluidsgolven weerkaatsen van het ene oppervlak naar het andere, wat leidt tot een onaangename galm. Maar wat kun je hieraan doen?

1. Gordijnen

Het installeren van gordijnen kan een aanzienlijke vermindering van de galm opleveren. Doordat gordijnen van stof zijn, absorberen ze geluidstrillingen effectief.

2. Vloerkleed

Een vloerkleed is ook een uitstekende oplossing om galm te verminderen. Het dempende materiaal van een vloerkleed helpt geluidsgolven te absorberen.

3. Bank van stof

Vervang je leren bank door een stoffen variant! Het is essentieel om een goede balans te creëren tussen harde en zachte materialen in je interieur.

4. Hoeken

Langwerpige, rechte muren geven geluidsgolven de ruimte om vrij te weerkaatsen. Door hoekjes te creëren, beperk je deze weerkaatsingen en verminder je de galm in de ruimte.

5. Akoestische panelen

In ruimtes met een zeer slechte akoestiek kunnen de bovenstaande tips soms niet voldoende zijn. In zulke gevallen bieden akoestische panelen een effectieve oplossing. Deze panelen, vaak vervaardigd uit vilt, absorberen geluid en kunnen aan wanden of plafonds worden bevestigd.

6. Planten

Planten kunnen ook helpen om geluidsgolven op te vangen. Hoewel ze het probleem niet volledig oplossen, dragen ze bij aan een betere akoestiek, vooral in combinatie met de andere tips.

Reactie plaatsen

Reacties

Micha
3 jaar geleden

Bedankt voor je waardevolle tip(s)!